Sposób podawania potrwa na zorganizowanych uroczystościach okolicznościowych nie musi być wcale taki sam bez względu na to co to za uroczystość. Na komuniach czy weselach, podawanie potraw jest dość jednoznacznie sprecyzowane i w większości lokali organizujących tego typu przyjęcia trzyma się tych standardów.
Czy jednak tak musi być? Są kucharze, którzy łamią przepisy to dlaczego nie można złamać również utartych standardów podawania potraw na uroczystościach.
Nasza propozycja to nietypowe podanie dość nietypowej jak na zorganizowane przyjęcie potrawy. Naszym zdaniem można śmiało podać ją np. na spotkaniach z okazji 18-tych urodzin, gdzie większość gości stanowią młodzi ludzie otwarci na nowości i nierzadko sami wykraczający poza utarte szlaki.
Tą nietypową, aczkolwiek bardzo polską i tradycyjną potrawą jest zapiekanka z polskich ziemniaków, kiełbasy i polskiej kiszonej kapusty. Zdrowe, naturalne składniki w połączeniu z polską wędliną oraz przyprawami w odpowiednich proporcjach to gwarancja smaku. Dodatkową wartością jest witamina C zawarta w kapuście a jak wiadomo w trakcie spotkań tego typu witaminy C nigdy nie jest zbyt dużo. Podanie potrawy w naczyniach do zapiekania, prosto z pieca na stół z zastosowaniem drewnianych podstawek zapewne spodoba się gościom i co najważniejsze posmakuje. Poniżej przepis i sposób przygotowania zapożyczony z bloga Tradycyjna Kuchnia (http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com)
Składniki:
½ kg ziemniaków
25 dag kiełbasy
½ kg kiszonej kapusty
1 biała cebula
1 jabłko
kminek do smaku
sól i pieprz do smaku
papryka słodka mielona do smaku
olej do smażenia
2 marchewki
Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę, jabłko obrać i pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki. Połączyć wszystkie składniki, po czym podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, przyprawić do smaku i dusić około 20 minut. Naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć przygotowaną potrawę, oprószyć mieloną papryką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, włożyć potrawę i zapiec przez 20 minut. Podawać na ciepło z pieczywem.